Merkezin amaçları ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Ulusal ve uluslararası ikili anlaşmalar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları ile Türkçe ve ilgili dillerin öğretimi konusunda çalışmalar yaparak ortak eğitim-öğretim, araştırma, uygulama ve yayın faaliyetlerinde bulunmak.
b) Yurt dışındaki üniversitelerin Türkoloji Bölümü öğrencileri ile Türkiye’deki üniversitelerin Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Halk Bilimi ve Dil Bilimi bölümlerinde okuyan son sınıf öğrencilerine ve mezunlarına mesleki tecrübeye yönelik çalışmalar yapmak, staj yaptırmak, sertifikalar vermek.
c) Türkçeyi daha iyi öğretmeyi, Türkiye’yi ve Türk kültürünü en güzel şekilde tanıtmayı teşvik amacıyla yurt içi ve yurt dışındaki öğretim elemanlarına ve öğretmenlere ödüller vermek.
ç) Türkçenin anadil olarak eğitimi ve öğretimi konusunda yöntemler geliştirmek, bu konu ile ilgili yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.
d) Dil öğretim yöntemleri konusunda araştırma ve uygulamalar yapmak.
e) Yurt içi ve yurt dışında dil sınavları ve dil yeterlik sınavları düzenlemek.
f) Türkçe öğretiminin daha verimli hale getirilmesi için Türkçe ile diğer dillerin öğretimi arasında karşılaştırmalı çalışmalar yapmak.
g) Türkçenin daha doğru ve etkili kullanımını sağlamak için karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik kurslar ve seminerler düzenlemek.
ğ) Türk kültür dünyasını, Türk dillerinin yayılma alanlarını, Türk dilinin yadigârlarını, bıraktığı eserleri yerinde görüp incelemek amacıyla yurt içi ve yurt dışında geziler düzenlemek.
h) Yurt içindeki ilk ve ortaöğrenimde okuyan öğrenciler için diksiyon, okuma gibi anadillerini geliştirmeye yönelik kurslar açmak.
ı) Türk dilinin doğru ve etkili kullanımının kazandırılması için basın yayın organları ile işbirliği yapmak.
i) Türkçeyi öğrenmek isteyen yabancı uyruklu öğretim elemanları için seviye belirleme sınavları yapmak ve bunların sonucuna göre öğretim programları düzenlemek ve sertifika vermek.
j) Üniversitenin önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim görecek yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğretmek.
k) Üniversite dışında olan yabancı uyruklulara ve yurt dışında yaşayan veya yurtdışından gelen Türk çocuklarına Türkçeyi öğretmek.